Adunarea Generală – Oradea 2017

Adunarea Generală Kolping România a avut loc în Oradea între 15-17 septembrie 2017. Au participat peste 40 de delegați din partea Familiilor Kolping din: Tășnad, Ploscuțeni, Timișoara-Millennium, Brașov, Belfir, Reghin, Săcele, Gheorgheni, Oituz, Satu Mare, Pecica, Timișoara Sf. Maria, Sânandrei, Otelec, Chișineu Criș, Ploscuțeni, Bârlad și Oradea. Lucrările au avut loc într-o locație deosebită din Oradea, Posticum adică „portița” locul în care pot avea acces cei care nu pot intra pe altfel de porți mult mai mari.

În prima seară delegații au fost întâmpinați cu căldură de către domnul paroh decan Pek Sándor împreună cu un grup de studenți în clădirea situată pe str. Primăriei nr. 9. Aici a fost înființată Asociația Calfelor Catolice în anul 1898 și mai târziu în anul 1927 Organizația Asociațiilor Calfelor Catolice din România.

În clădire funcționează un Internat cu 35 de studenți, aceștia formând o comunitate dinamică. Pr. Pek Sándor împreună cu studenții au prezentat activitățile și inițiativele acestei comunități.

A doua zi principala activitate s-a axat în jurul discuției legate de profilul asociației.

În grupele de lucru și apoi în plen s-a discutat foarte intens, Consiliul Director având misiunea să refacă profilul și să-l pună la dispoziția tuturor asociațiilor. La Adunare a participat și Walter Stefan – președintele Asociației Calfelor din Sibiu.

14 asociații și-au prezentat acțiunile de voluntariat din ultimul an, iar trei dintre ele au primit un premiu special din partea juriului: Belfir, Gheorgheni și Ploscuțeni.

Cuvintele cheie: comunitate, formare, acțiune, întrajutoare, definesc activitățile atât de diverse ale asociației noastre, participanții fiind unanim de acord această scurtă definiție.

Întâlnirea a fost prezidată de către Daniela Bărbulescu – președinte și Pr. Gödri Istvan – praeses al asociației centrale.

Participanții au fost salutați cordial de către Msgr. Böcskei László, Episcop de Oradea, în Palatul Episcopal fiind prezentat un scurt istoric al diecezei întemeiată de către Sf. Ladislau. Episcopia romano-catolică de Oradea a anunțat că 2017 este Anul Jubiliar al Sfântului Ladislau, implinindu-se 825 de ani de la canonizarea sa în anul 1192.

Sfânta Liturghie a fost celebrată în Bazilica “Ridicarea la Cer a Fecioarei Maria”, Preasfinția Sa  argumentând nevoia stabilirii unui profil pentru asociația Kolping prin conștientizarea situației actuale și asumarea unor obiective care să rezulte din misiunea și viziunea asociației.

Eduard D.

mai multe poze