Întâlnire la nivel de Kolping Tineret Europa

Albania, Cehia, Croația, Germania, Italia, Polonia, Republica Moldova, România, Serbia, Ucraina și Ungaria sunt cele 11 țări din care au venit la Timișoara, în perioada 9-12 noiembrie 2017, cei 22 de tineri care și-au reprezentat asociațiile naționale la întâlnirea Kolping Tineret Europa.

Vineri dimineață am mers la sediul asociației și, alături de trainerul Ana-Maria Andronic, cea care a facilitat workshop-ul „Promotion and motivation”, am reușit să ne familiarizăm unii cu alții. Apoi conducerea Kolping Tineret Europa, reprezentantă de președintele Gellért Szabó, de vicepreședintele Henrietta Blejan și de Viktorija Erjavec, a prezentat raportul de activitate (important de amintit sunt Săptămâna Europeană de Tineret, concursul de fotografii și buletinul informativ) și planurile pentru anul ce urmează, în vreme ce Patrycja Kwapik a vorbit despre situația financiară. A urmat prezentarea activităților de tineret din fiecare țară participantă, ceea ce ne-a dat ocazia să apreciem diversitatea și specificul fiecărei asociații, totodată trimițându-ne cu gândul la vorbele lui Adolph Kolping – „Nevoile vremii vă vor arăta ce este de făcut.” După-amiază am clarificat ce înseamnă Kolping pentru fiecare dintre noi, care sunt grupurile țintă când vorbim de atragerea de noi membri și cum îl putem antrena pe tineri în activități de voluntariat. Așadar, ne-am axat pe promovare. Ulterior a  avut loc seara culturală, o ocazie numai bună de a ne destinde și a ne distra.

Discuțiile de sâmbătă au fost axate pe motivație. Împărțiți în 5 grupuri de lucru, am împărtășit experiențe, am discutat despre ceea ce ne motivează și ne demotivează, am identificat problemele comune cu care ne confruntăm în munca noastră de voluntariat și am văzut cum, prin activitățile desfășurate, asociația Kolping răspunde tuturor nevoilor piramidei lui Maslow. După-amiază am îmbinat utilul cu plăcutul și am întărit ideea de lucru în echipă încercând să cooperăm pentru a evada dintr-un escape room. Seara am participat la sfânta liturghie și am făcut Rugăciunea Credincioșilor în fiecare limbă a participanților.

Duminică, la evaluare, Serbia și-a manifestat dorința de a organiza următoarea întâlnire de tineret, la Novi Sad. Pentru organizarea Săptămânii Europene de Tineret se așteaptă în continuare propuneri.

Veniți din toate colțurile Europei și fără a fi avut înainte ocazia de a interacționa deosebit de mult, acest workshop axat pe promovare și motivație ne-a dat prilejul de a clădi legături mai trainice între noi, tinerii reprezentanți și, în egală măsură, ne-a oferit un impuls pentru anul ce urmează. Nu pot decât să închei cu vorbele lui Adolph Kolping, care ar putea fi considerate o concluzie a întâlnirii noastre – „Cine dorește să-i câștige pe alții trebuie să-și pună inima la bătaie.”

Ana-Maria Nicu

mai multe poze