Vizita membrilor Kolping din Luxemburg

În intervalul 2 – 6 octombrie 2017 a avut loc vizita unui grup format din 12 membri din cele 2 Familii Kolping din Luxemburg. Ei și-au dorit să cunoască o parte a activităților Kolping din România, să viziteze proiecte pe care le-au susținut financiar și să afle care sunt perspectivele Kolping România.

După sosirea în Timișoara, oaspeții au vizitat locul unde va fi construită viitoarea Casa Kolping. A fost făcută o scurtă prezentare a amplasamentului, oaspeții apreciind mult voluntariatul realizat aici de către membrii Kolping, colaborarea deja inițiată cu Asociația calfelor din Sibiu, dar și viitorul proiect dedicat tinerilor.

A fost vizitată și cantina socială a Familiei Kolping „Sfânta Maria” Timișoara, unde oaspeții au aflat detalii despre activitatea asociației iar după o scurtă gustare și un intermezzo muzical, vizita a continuat la Familia Kolping „Sfântul Andrei” din Sânandrei.

În anul 2014, Kolping Luxemburg a finanțat la Sânandrei un mic proiect pentru confecționarea de icoane pe lemn și decorațiuni din ceară precum și amenajarea unei mici bucătării. Aici s-au întâlnit cu praesesul asociației, părintele George Rădulescu, membri Kolping, tineri și câțiva vârstnici.

Cu mândrie a fost prezentată noua Biserică Greco-Catolică „Nașterea Maicii Domnului” din Sânandrei, ce a fost construită și cu ajutorul voluntar al membrilor Kolping din Sânandrei.

Vizita a continuat cu o întâlnire muzicală în Biserica Greco-Catolică „Sfântul Iosif”, unde corul Familiei Kolping „Sfânta Maria” a susținut un mini recital. Oaspeții din Luxemburg au împărtășit bucuria unei reușite audiții muzicale, dar și a întâlnirii cu membrii care formează corul bisericii.

Ziua de luni s-a încheiat cu o cină comună, la care au participat președintele Kolping Banat, dl. Ioan Szabo, Alexandru Petöfi, președinte al Familiei Kolping Millenium, precum și alți membri ai Familiei Kolping „Sfânta Maria” Timișoara.

Itinerariul a continuat la Caransebeș, unde a fost vizitată pensiunea Kolpinghaus, proiectul Centru de integrare Kolping dedicat tinerilor cu dizabilități. Au fost prezentate și activitățile desfășurate în „Atelierul lu’ Heinz”. La Caransebeș, gazdă a fost doamna Daniela Pral, managerul pensiunii.

În ziua de 4 octombrie, grupul din Luxemburg a vizitat Centrul Educațional din Oituz. Aici grupul a fost însoțit de către Ingrid Arvay din partea Kolping România, iar împreună au avut posibilitatea să vadă pentru prima dată proiectul la constructia căruia au contribuit. Corneliu Bulai a făcut o prezentare a activităților centrului, apoi membrii din Luxemburg au putut vedea lucrările la viitorul atelier de manufactură dedicat copiilor, tinerilor și persoanelor cu dizabilități.

Ziua următoare a fost dedicată întoarcerii la Timișoara, cu o scurtă oprire la Sibiu, fostă Capitală Culturală Europeană (2007). În data de 6 octombrie, vizita de parteneriat s-a încheiat cu bine.

Daniela Bărbulescu, președinte, Kolping România
Corneliu Bulai, Secretar regional Kolping Moldova